Zaniklá tvrz je prvně zmiňována r. 1366 (dle archeol. výzkumu stála již ve 13. stol.). Nejvýznamnějšími držiteli byli r. 1386 Heralt z Kunštátu a v l. 1420–1460 páni z Tvorkova. Po r. 1511 byla vybudovaná nová tvrz na jiném místě a tato zanikla. Místo nové tvrze bylo protipovodňově upraveno.
Pohled na zvýšené místo severovýchodu
© Roman Řezáč 07/2005
Graficke pismenko Původní tvrz v Napajedlách, kterými vedla ve středověku významná cesta, stála na dnes již zaniklém ostrově, nacházejícím se mezi dnešním tokem Moravy a zaniklým druhým ramenem, které ostrov obtáčely. Místo se dnes nazývá podle ulice Na kapli. Ještě před několika lety zde stál přímo na břehu Moravy velmi nízký, ale zřetelný pahorek o rozměrech přibližně 40 x 60m, ze kterého bylo získáno několik úlomků keramiky, hlásících se do 14. a 15.století. Tuto situaci však radikálně pozměnily úpravy po povodních především v roce 2004. Celý břeh, nejen v těchto místech, byl zarovnán, zvýšen a upraven v rámci protipovodňových opatření. Při těchto pracích však ...

historie

První zmínka pochází z roku 1366, archeologické sběry datují život už do 13.století. K nejvýznamnější držitelům patřil v roce 1386 Heralt z Kunštátu, v letech 1420 – 1460 páni z Tvorkova. Naposledy se tvrz připomíná v roce 1511, později byla vybudována nová tvrz na jiném místě.

zaniklý
    Zlínský kraj