Travné, Travný

opevněná usedlost pod Travným
Atypická lokalita - opevněná usedlost na úbočí horského masivu beskydského vrcholu Travný. Dochovány relikty mohutné kamenné ohradní zdi a několika staveb.
jeden z nejdochovanějších úseků zdi
© Jan P. Štěpánek 07/2005
Graficke pismenko Opevněná usedlost pod Travným se vymyká z kontextu opevněných a šlechtických sídel. Na Severovýchodní Moravě a v českém Slezsku vůbec by se dalo mluvit o raritě. Severoseverozápadně od vrcholu Travného, na úpatí jeho masivu, se nachází jeden z méně známých vedlejších vrcholů Travného (kóta 1203), kopec s názvem Obora (kóta 709). Asi 900 m severozápadně od této kóty se nachází vrchol bezejmenného hřebene, jehož svahy prudce spadají k říčce Mohelnici, která tento vrcholek na západě kopíruje. Právě zde, na západním svahu tohoto bezejmenného vrcholku, se nachází zbytky rozvalin jedinečného opevnění či usedlosti, které nelze jednoznačně zařadit mezi ostatní ...
Jan P. Štěpánek, (J. Tichánek a kolektiv, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku ( 2006), materiály M. Borise), 7.7. 2005

Přesný popis průběhu opevnění lokality Travný
    Delší jižní zeď začíná v náznacích na východě, na vrcholku kopce, kde se dál na východ ztrácí a její další průběh je neznatelný. Odtud ohrada vede k západu, kde je po cca. 60 metrech ve zdi anomálie v podobě pravoúhlého výklenku. Zeď tady dosahuje výšky max. 1m a šířky podobné neboť je zde ohrada až na malou výjimku rozvalená. Pokračuje dále k západu, kde je po asi 25 m přerušena branou šířky kolem 4-5 m, jejíž západní líc je poměrně dobře

Jan P. Štěpánek,(J. Tichánek a kolektiv, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, 2006), 4.5. 2006