Skalice u Frýdku
Renesanční kostel s klasicistně-empírovým průčelím stojí na místě původní lesní kaple. R. 1617 byla přestavěna na kostel na popud majitele panství hraběte Bruntálského z Vrbna. R. 1848 byl kostel přestavbou zvětšen a rozšířen. V l. 2002-04 bylo provedeno statické zajištění kostela.
Graficke pismenko V sedle mezi kopci Vrchy a Skalická strážnice, na hraně srázu k řece Morávce stávala kdysi lesní kaple. V roce 1617 dal majitel frýdeckého panství hrabě Bruntálský z Vrbna přestavět tuto kapli na kostel zasvěcený sv. Martinovi.
Stavba kostela se skládá ze starší zadní části, jež je tvořena obdélnou lodí opatřenou zvenčí mohutnými opěráky a zakončenou polygonálním presbytářem a z novější mohutné přední části s věží v ose průčelí. Tato novější část a převážně čelní fasáda jsou upraveny v klasicistně-empírovém slohu.