Hrady.cz
Stará radnice v Havlíčkově (Smilově, Německém) Brodě vznikla přestavbou gotického měšťanského domu. Dnešní stav je výsledkem barokní přestavby po požáru 1662. Po roce 1850 sídlo státních úřadů, dnes kulturní zařízení.
Celkový pohled na Starou radnici, vpravo část Nové radnice
© Roman Řezáč 07/2005
Graficke pismenko Stavba Staré radnice stojí v dolním rohu Havlíčkova náměstí, hned vedle Nové radnice. Dnes slouží k potřebám knihovny a ke společenským účelům, je zde i vinárna. Původní stavba byla gotická, v roce 1662 ji však zničil požár a po přestavbě získala novou podobu a nynější stav je výsledkem rekonstrukce z roku 1974. V prvním patře se nachází velká síň s valenou klenbou zdobenou štukovými rámy, pocházející z roku 1668. Zajímavostí je v čelní straně pod hodinami umístěná tzv.Hnátova kostra. Ta symbolizuje tzv.Brodskou smrt a vztahuje se k pověsti, vztahující se k roku 1472, o Hnátovi, který byl zvoníkem na Dolní ...