Hrady.cz
Morový barokní sloup, zvaný také mariánský, byl postaven neznámým autorem přibližně v období 1702-1717. Budování sloupů bylo rozšířeným způsobem manifestace křesťanské víry zejména v obd. 17. a 18. stol. Sloupy se stavěly často jako díkuvzdání Panně Marii za ukončení moru či jinou významnou pomoc.
© Roman Řezáč 07/2005
Graficke pismenko Morový sloup, zvaný Mariánský, stojí zhruba uprostřed Havlíčkova náměstí. Byl postavený neznámým stavebníkem v období mezi lety 1702 – 1717 v barokním stylu. Kolem něj je dnes malý parčík s lavičkami. Na jeho vrcholu je socha Panny Marie. Ve výklenku podstavce je socha Sv.Rozálie a na něm pak jsou sochy sv.Floriana a J.Nepomuckého.

historie

Morový barokní sloup, zvaný také mariánský, byl postaven neznámým autorem přibližně v období 1702-1717. Budování sloupů bylo rozšířeným způsobem manifestace víry v křesťanských zemích zejména v období 17. a 18. stol. Mariánské sloupy se stavěly k větší slávě Panny Marie; často jako díkuvzdání za ukončení moru či jinou významnou pomoc.
    16.10. 2011

popis

Barokní morový sloup, na jeho vrcholu je socha Panny Marie, ve výklenku podstavce je socha sv. Rozálie a na podstavci jsou umístěny sochy následujících patronů: sv. Václava, sv. Floriana, sv. Ondřeje a sv. Jana Nepomuckého.