Chrám stojí na místě pův. kostela z 13. stol. Se stavbou začal r. 1631 arch. Giovanni G. Tencalla zřejmě dle projektu Karla Eusebia z Lichtenštejna. R. 1638 se u dokončovaného kostela zřítila klenba, stavbu převzal r. 1641 Ondřej Erna. S přestávkami byl kostel budován do r. 1674, kdy byl vysvěcen.
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie tvoří dominantu jihovýchodní části náměstí Valtic a nahradil v polovině 17. stol. zde stojící valtický kostel. Kostel je dlouhý téměř 50 m a vysoký 34 m.

Kostel je jednolodní obdélníkový s pravoúhle ukončeným kněžištěm. Loď je zaklenuta dvěma poli valené klenby. Nárožní věže měly původně stanovou střechu, dnešní vzhled získaly při přestavbě v roce 1908. V roce 1992 byly na věž umístěny dva nové zvony. Původní zvon z kostela Nanebevzetí Panny Marie si můžete prohlédnout na chodbě Valtického zámku. Zařízení kostela je převážně z 18. stol.

historie

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven v letech 1631 – 1671, za knížete Karla Eusebiuse Lichtenštejna podle projektu italského architekta. Když v roce 1638 došlo při stavbě ke zřícení klenby převzal práci stavitel Andreas Erna, stavba však pokračovala až od roku 1641. V roce 1908-1910 byla provedena úprava věží a v roce 2000 uvolnilo ministerstvo kultury na opravu kostela více jak 1 mil. Kč. Mohutný latinský nápis přes celé průčelí kostela

Břeclav  (BV)
    Valtice