Pozůstatky tvrze, která existovala od 14. do závěru 15. století. Zachoval se zejména šíjový příkop a val, část tvrziště zanikla při stavbě železnice.
Zachovaný příkop na jihovýchodní straně
© Roman Řezáč 07/2005
Graficke pismenko Reliéfní pozůstatky opevněného místa leží přímo nad železniční zastávkou Mutišov. Poměrně rozlehlé sídlo bylo vyděleno ze širokého výběžku, který směřuje směrem k dnešní vesnici, téměř 50 m dlouhým příkopem. Ten je dnes velmi dobře patrný především na západě, směrem ke krajům se pak vytrácí. Byl asi 10 m široký a je lemovaný nízkým valem po obou stranách, ten se však stejně jako příkop směrem k okrajům ztrácí. Vnitřní val je však asi o 2 m výš než vnější a příkop má oproti jádru tím pádem asi 3 m hloubku. Z vnější strany je příkop asi 1 m hluboký. Samotné jádro má rozměry asi 45 x 30 m a má vypouklý tvar, poměrně výrazně se svažující především ...

historie

V souvislosti s tvrzí v Mutišově se uvádí v roce 1365 Předota z Mutišovic. V roce 1486 sídlo získal Konrád Krajíř z Krajku a krátce potom sídlo podle archeologických sběrů zaniklo.