Malinův dům

Havlíčkův Brod
Malinův dům v Havlíčkově Brodu (dříve nazýván Křenkovský) byl postaven koncem 15.stol. v období pozdní gotiky. V 16. stol. byl renesančně upraven a průčelí domu v barokním stylu pochází z let 1750-1760. Dům má ve vstupní síni - mázhauzu - výjimečnou pozdně gotickou hřebínkovou klenbu.
© Roman Řezáč 07/2005

Malinův dům leží v horní části Havlíčkova náměstí, několik metrů od Havlíčkova domu. Původně se mu říkalo Křenkovský a má číslo popisné 50. Pochází z konce 15.století, prošel však renesanční úpravou v 16.století a jeho průčelí v pozdně barokním stylu pochází z let 1750 – 1760. Dnes je v jeho spodní části obchod. Dům má ve vstupní části gotickou hřebínkovou klenbu, která je nesena dvojicí hranolových sloupů s vtesanými tordovanými dříky.

Havlíčkův Brod  (HB)