Kašna se sochou Tritona

Havlíčkův Brod
Kamenná kašna z konce 18. stol. byla postavena na místě původní pozdně gotické kašny. Nová kašna se sochou mořského boha Tritona je pravděpodobně dílem jihlavského sochaře Jana Václava Prchala. Kašnu musel údajně dát postavit místní pekař Koudela za trest pro šizení kvality pekařských výrobků.
Socha Tritóna, držícího na hlavě velkou kamennou mísu s delfínem
© Roman Řezáč 07/2005
Graficke pismenko Kamenná kašna se sochou Tritóna, který drží na hlavě velkou kamennou mísu s delfínem, stojí zhruba uprostřed Havlíčkova náměstí v Havlíčkové Brodě. Za jejího tvůrce se považuje sochař J.V.Prchal. Pochází přibližně z konce 18.století a nahradila původní gotickou kašnu, která však v době stavby už zřejmě nestála. Podle pověsti ji musel postavit místní pekař Koudela, protože šidil lidi na kvalitě i velikosti pečiva a jako trest ji musel z vlastních prostředků financovat.

Kamenná kašna se sochou boha Tritona byla postavena na místě pozdně gotické kašny, která zde stávala ještě poč. 18. stol. Nová kašna byla postavena koncem 18. stol. pravděpodobně jihlavským sochařem a řezbářem Janem Václavem Prchalem (1744–1811). Kašnu musel údajně nechat postavit na vlastní útraty místní pekař Koudela jako trest za to, že nedodržoval stanovenou kvalitu a velikost pekařského zboží. Kašnu zdobí socha řeckého boha Tritona, který

16.10. 2011

řecký bůh Tritón
    Tritón je řecký bůh, syn bohů Poseidona a Amfitríty. Tritón byl napůl člověk a napůl ryba, jeho zbraní byl trojzubec (byť menší než ten, kterým vládl jeho otec Poseidon) a byl držitelem veliké zakřivené mušle, na kterou když zatroubil - mocně nebo jemně - tak se rozbouřilo či utišilo moře. Pro tuto schopnost se těšil velké úctě námořníků.