Hradiště v druidských dobách plnilo psychotronickou funkci k očistě krajiny. 0,3 km východně od obce, v lesíku na ostrohu "Na Hájích". Osada je prvně písemně doložena kolem r. 1400.
Východní hradba
Zbytky východní části opevnění
Graficke pismenko Hradiště je volně přístupno. K objektu se dostaneme po modré trase z obce Putkov po historické kamennými zídkami ohrazené cestě. Najdeme zde množství mohyl, které byly archeologicky zkoumány. Najdeme zde náznaky jednotlivých stupňů opevnění.
Nasucho kladené kamenné zídky ve vsi jsou nápadně podobné zídkám na britských ostrovech.

Původně keltské hradiště bylo postaveno jako ochrana místa plnícího náboženskou funkci. Náboženská funkce měla úzký vztah k nedalé Dobrši. Hradiště bylo v provozu ještě na počátku vlády Přemyslovců. Nemělo vojenský význam, jaký je u podobných staveb obvyklé. Po nástupu křesťanství zpustlo.
Vaculčík, 30.6. 2005

Putkovské hradiště
    Tvrziště 0,3 km východně od obce, v lesíku na ostrohu "Na Hájích", 5 km severně od Vimperka (okr. Prachatice). Osada je prvně písemně doložena kolem r. 1400, sídlo pocházející podle archeologických nálezů z 12. stol., se v pramenech neuvádí. Podoba lokality je značně atypická, daná archaickým vznikem a bezesporu ovlivněná i stavem dochování. Její jádro na rozšířené části ostrohu tvoří protáhlý skalnatý hřbítek, k němuž se na západní a zejména

Vaculčík, vice pramenů, zejm.: Kolektiv autorů, 14.7. 2005