Současný kostel nahradil v obci původní dřevěný kostelík z r. 1762, který dal postavit Jan Nepomuk Pražma z Bílkova. V l. 1807-1817 byl postaven nový kamenný kostel (starý kostel byl stržen r. 1815). V l. 1791-1964 byl u kostela hřbitov, r. 1964 byl parkově upraven a byl zde vztyčen kamenný kříž.
čelní pohled
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Graficke pismenko Na místě, kde dnes stojí kamenný kříž před současným kostelem, byl za života zakladatele obce, hraběte Jana Nepomuka Pražmy z Bílkova, který vlastnil frýdecké panství a sídlil na zámku ve Frýdku, postaven v roce 1762 prostý dřevěný kostel. Při něm byl v roce 1791 založen hřbitov (sloužil do roku 1964, pak parkově upraven) a postaven kamenný kříž, jež byl restaurován v roce 1895.
V roce 1807 byla zahájena stavba nového zděného kostela, avšak díky napoleonským válkám se stavba protáhla. Starý kostel tak mohl být stržen až v roce 1815 a v roce 1817 byl dokončen a vysvěcen nový kostel zasvěcený sv. Janu Nepomuckému.
K pražmovské farnosti přísluší kromě Pražma i obce Morávka, Krásná, Raškovice a část Vyšních Lhot.
Jan P. Štěpánek, info u kostela, 29.6. 2005

historie

Současný kostel nahradil v obci dříve stojící dřevěný kostelík. Ten byl postaven r. 1762 za Jana Nepomuka Pražmy z Bílkova, majitele frýdeckého panství a zakladatele obce. R. 1791 byl při kostele založen hřbitov. R. 1807 byla započata stavba současného zděného kostela, kterou přerušily napoleonské války. R. 1815 byl stržen starý kostelík, nový kostel byl dokončen a slavnostně vysvěcen r. 1817. Hřbitov při kostele byl využíván do r. 1964. Poté