Hnátův kámen

Havlíčkův Brod
Hnátův kámen je vsazen v čele mostu přes řeku Sázavu (most získal dnešní podobu v l. 1852-1855). Kámen označuje podle pověsti místo, kde byl r. 1427 svržen a ukamenován zrádný hlásný Hnát.
Hnátův kámen v čele mostu
© Roman Řezáč 07/2005
Graficke pismenko Tzv. Hnátův kámen leží poněkud stranou historického centra Havlíčkova Brodu a je vsazen v čele mostu (na straně k městu) přes řeku Sázavu, u silnice směrem na Jihlavu. Most byl původně dřevěný a dnešní podobu získal v letech 1852 – 1855.
Hnátův kámen připomíná pověst z roku 1472 o hlásném Hnátovi z Dolní Brány městského opevnění, který dal znamení zvonem jihlavským, kteří město obléhali, že je vhodný čas k útoku. Zvonění však varovalo i měšťany, kteří se útoku ubránili a Hnáta shodili do příkopu, kde byl ukamenován. Kámen podle pověsti označuje místo, kde k této pomstě došlo. Hnátova kostra je symbolicky umístěna ve štítu Staré radnice a znázorňuje "Brodskou smrt".

historie

Hnátův kámen je vsazen v čele kamenného mostu přes řeku Sázavu (most byl původně dřevěný a dnešní podobu získal v l. 1852-1855). Kámen zde umístěný údajně připomíná událost z r. 1472, kterou popisuje legenda - ta vypráví, že zde byl svržen a ukamenován zrádný městský hlásný Hnát, který spolupracoval v době obléhání města s nepřáteli.
    21.10. 2011

pověsti

Hnátův kámen vsazený v čele kamenného mostu přes řeku Sázavu údajně připomíná událost z r. 1427, kterou popisuje legenda: Tehdy bylo město v obležení Jihlavskými a zrádný Hnát, hlásný na Dolní bráně dal zvonem znamení nepřátelům, že je vhodný čas k útoku. Zvonění však naštěstí upozornilo i Brodské a tak je útok nezastihl nepřipravené. Město se útoku ubránilo a Hnát byl na místě, které označuje kámen, shozen do příkopu a ukamenován. Hnátova