Špitál Milosrdných sester byl postaven poč. 19. stol. Spravovaly ho řeholní sestry Kongregace milosrdných sester. Neměl bohužel dlouhého trvání a v písemných pramenech jsou o něm jen kusé informace. Dnes je z větší části rozdělen na byty. Budovy špitálu jsou na seznamu kulturních památek.
Pohled z ul. Malá strana
© Luděk Pitter 07/2005
Špitál Milosrdných sester založil kníže Alois II. Josef z Lichtenštejna (1796 - 1858), který se stal hlavou rodu roku 1836. Špitál neměl dlouhého trvání a i v literatuře o něm jsou velmi kusé a protichůdné informace. Areál špitálu se nachází v severozápadní části Valtic, mezi ulicí Mikulovskou a ulicí Malá strana a je na seznamu kulturních památek Byl tvořen soustavou budov postavených okolo obdélníkového dvora. Dnes je využíván převážně jako byty.