Hrady.cz
Kostel stojí na místě původního gotického kostela z konce 13. stol. R. 1422 byl vypálen husity, v l. 1633-1637 byl barokně přestavěn. V l. 1706-1709 byla nad presbytářem postavena kupole. Později byla snesena a r. 1911 byla obnovena. Ve věži je zavěšen jeden z našich nejstarších zvonů z r. 1335.
Pohled přes náměstí
© Luděk Pitter 08/2004
Graficke pismenko V severovýchodním rohu náměstí stojí mohutná stavba kostela Nanebevzetí Panny Marie s veřejnosti přístupnou kostelní věží.
Z původního raně gotického kostela z konce 13. stol. se dodnes zachovala čtvercová předsíň při severní straně kostela. Stejně tak stojí určitě za povšimnutí dolní dvě patra věže, každé se štíhlým gotickým oknem. Ve věži je umístěn zvon Vilém, který byl ulit okolo roku 1335, dále zvon Vilém a Barbora z let 1400 a 1542

Popis
    Dnešní podoba kostela je z posledních úprav v 18. a začátkem 20. stol. Kostel je jednolodní, s hranolovou třípatrovou věží v jihozápadním průčelí. Presbytář je pravoúhlý v šíři lodi, se sakristií a dvěma kaplemi při severní straně a dalšími dvěma kaplemi při východní straně kostela. Při jižní straně kostela je předsíň, která je i při západní a severní straně kostela. Loď je sklenuta valenou klenbou s lunetami. Nad presbytářem kupole z roku 1911.

24.6. 2005
    Historie
    Původně na tomto místě stál raně gotický kostel z konce 13. stol. Za husitů byl vypálen a později obnoven. V letech 1633 – 1637 byl přestavěn v jednolodní kostel a byla opravena věž. V letech 1706-1709 byla nad presbytářem postavena kupole a v průběhu dalších let byla snesena. V roce 1911 byla kupole znovu obnovena.