Klášter františkánů vznikl r. 1487 obnovou budov pův. kláštera minoritů (z r. 1286). R. 1529 byl pobořen Turky, r. 1541 byl opuštěn. R. 1692 byl řádem znovu osídlen a vystavěn vč. kostela. R. 1803 byl klášter zrušen, r. 1807 prodán a kostel byl stržen. V l. 1872-1919 zde byla úspěšná rolnická škola.
Pohled od jihovýchodu
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Zbytky Františkánského kláštera jež má počátky ve 13. stol. najdete na rohu Sobotní a Hradební ulice ve Valticích. Kolem budovy vede silnice ke kopci Reistna s Kolonádou. Vlastní budovy kláštera byly po jeho zrušení v roce 1872 využity pro rolnickou školu. Nad bývalým vchodem do kláštera se dodnes zachovala fresková malba představující Svatou rodinu.

Dnes se jedná o přízemní rohovou budovu ve tvaru písmene L. Nad bývalým vchodem v šířce tří okenních os se nachází štít s bočními valutovými křídly. Ve středu štítu je oválné okno. Budovu kryje sedlová střecha.

historie

Původně v dolnorakouských Valticích byl již roku 1286 založen klášter minoritů. Za husitských válek roku 1426 byl klášter silně poškozen. Byl obnoven a roku 1487 za františkánů. Při vpádu tureckých vojsk na Moravu roku 1529 byl Františkánský klášter opět silně poškozen a roku 1541 dokonce opuštěn. Až za knížete Jana Adama Ondřeje roku 1692 došlo k návratu a pro františkány byla postavena nová klášterní budova, jak se dochovala dodnes. Ke konci

klášter
     Břeclav  (BV)