array(1) { ["OID"]=> string(4) "3271" } kostel Nanebevzetí Panny Marie, Poběžovice
Kostel dal postavit kolem r. 1500 Dobrohost z Ronšperka. Kostel sloužil i jako pohřební místo držitelů a majitelů panství. V 2. pol. 17. stol. byl kostel, poté co vyhořel, barokně přestavěn. R. 1900 byla při rekonstrukci snesena jedna ze dvou kostelních věží. Mobiliář pochází ze 17. - 19. stol.
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Nedaleko zámku stojí kostel Nanebevzetí Panny Marie, který nechal postavit počátkem 16. stol. Dobrohost z Ronšperka, tehdejší majitel panství a který je také v kostele pohřben. Náhrobní desku má v kostele i Petr ze Švamberka a členové rodiny von Coudenhove. V 17. stol. po požáru byl kostel upravován a v 19. stol. byla snesena jedna věž.

Kostel měl původně dvě věže. Dnes je jednolodní, obdélníkový s trojboce uzavřeným kněžištěm. Na severní straně oratoř, při jižní straně sakristie, obě přibližně čtvercové. Při západní straně hranolová věž. Presbytář sklenut valeně. Zařízení kostela ze 17. až 19. stol.

Historie kostela Nanebevzetí Panny Marie v Poběžovicích
    Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Poběžovicích byl postaven kolem r. 1500 tehdejším majitelem panství Dobrohostem z Ronšperka. Kostel sloužil i jako pohřební místo držitelům a majitelům Ronšperka. V presbyteriu jsou zachovány mimo náhrobních desek Dobrohosta z Ronšperka (+1506) a Petra ze Švamberka (+1575) dva náhrobníky rodiny von Coudenhove aj. V 2. pol. 17. stol. byl kostel poté, co vyhořel, přestavěn v barokním slohu. Původně měl v