klášter piaristů s kostelem Panny Marie Utěšitelky

pravoslavný chrám Panny Marie Těšitelky
Klášter byl vybudován v letech 1731-1757 z popudu řádového velmistra Franze Ludwiga. V letech 1739-1752 byl přistavěn kostel. Později klášter upravován a dnes slouží školským účelům. Kostel je od r. 2010 využíván pravoslavnou církví jako chrám.
Bývalý klášter piaristů s kostelem Panny Marie Utěšitelky, dnes pravoslavný chrám a SOŠ
© Luděk Vláčil 10/2016
Graficke pismenko Kostel Panny Marie Utěšitelky spolu s bývalou piaristickou kolejí se nachází v Bruntále na Dukelské ulici západně od zámku. Vlastní kostel je jednolodní v severojižní ose. Nárožní hrany jsou zaoblené, nad hlavním vstupem hudební kruchta, nad kterou se zvedá hranolová zvonice.
Přiléhající část bývalé piaristické koleje je tvořena komplexem budov vytvářejících přibližně čtvercový dvůr. Část obrácená do ulice je jednopatrová, ostatní dvoupatrové.

historie

Klášter řádu piaristů (celým jménem Řád chudobných řeholních kleriků Matky Boží zbožných škol, lat. Ordo Clericorum Regularium Pauperum Matris Dei Scholarum Piarum) byl založen v roce 1731 na popud velmistra Řádu německých rytířů Franze Ludwiga von Pfalz-Neuburg podle plánů architekta F. A. Hammerschmieda. V roce 1732 byly původní stavební plány přepracovány. V letech 1739-1752 byl přistavěn kostel, jenž je zdařilou stavbou z období

Luděk Vláčil- zdroj: http://pamatkovykatalog.cz/?, https://is.muni.cz, http://zajimavosti.infocesko.cz a další., 23.10. 2016