Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 157
Pramen Amandka (Slaný pramen, Pramen bublavý), Luhačovice
Hrady.cz
Minerální povrchový pramen nechal hrabě Ondřej Serényi upravit někdy v l. 1669-80. Původně byl zvaný Slaný či Pramen bublavý. R. 1792 byl nově upraven a přejmenován na Amandku. R. 1988 došlo po provedení vrtu Vincentka 2 k poklesu hladiny Amandky. Dnes je voda zachycována do 3,5 m hluboké studny.
Volně přístupný uprostřed kolonády. Je zakrytý a nelze z něj pít.
Standa Brebera, 23.6. 2005

pramen Amandka
    Údajně je nejstarším luhačovickým pramenem. Původně byl nazýván též Slaný a Pramen bublavý. Nyní již nad povrch nevyvěrá.
    Pramen Amandka byl zachycen již ve druhé polovině 17. století. První popis luhačovických pramenů je obsažen v knize Jana Ferdinanda Herdota z Todtenfeldu v části Slané vody luhačovické. To vedlo tehdejšího majitele panství hraběte Ondřeje Serényiho k úpravě prvního pramene, kterým byla Amandka. Krátce nato byl v té době upraven i další pramen, který dostal název Hlavní pramen a dnes je známý pod jménem Vincentka.
    12.7. 2005
    Pramen Amandka je jedním z nejstarších luhačovických pramenů. Vyvěrá na Lázeňském náměstí pod svahem Velké Kamenné. Vytéká z pískovce a voda je zachycována do 3,5 m hluboké studny. V minulosti byl nazýván Bublavý pramen. Roku 1792 byl upraven a zřejmě i přejmenován na Amandku. Název je odvozen od křestního jména z šlechtické rodiny Seréniů. Ti bývali majiteli zdejšího panství. Pramen byl upravován v l. 1904 a 1908. Roku 1949 byl sveden do

Ivo Rozehnal - podle knihy Luhačovice /Mudr. A.Jančář - Olympia 1988, 4.8. 2010