Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 157
Pramen Aloiska (Lesní pramen), Luhačovice
Hrady.cz
Minerální pramen, dříve zvaný Lesní. Byl známý již před r. 1770. Nejprve zde byla jen studánka, později kamenná jímka s dřevěným pavilonem. Po zásazích do jímání v l. 1929-30 vydatnost pramene poklesla, pramen byl tedy znovu zachycen ve studni a přejmenován na Aloisku. Pavilon je z r. 1963.
Luhačovice - Pramen Aloiska
Nahoře v parku za Palacem. Pěkná procházka.
Standa Brebera, 23.6. 2005

pramen Aloiska
    Jeden z nejstarších minerálních pramenů. Je nazýván též Lesní pramen Zakrytí pramene bylo vybudováno v roce 1963.
    Pramen Aloiska v Luhačovicích patří k nejstarším známým v lokalitě. Vyvěrá nad Bílou čtvrtí, téměř o 30 m výše, než ostatní prameny. Znám je od roku 1770, ale k pitným účelům slouží až od dvacátých let 19. století. Původní název zněl Lesní pramen. Tehdy se jednalo o zastřešenou studánku, než byl v roce 1830 pramen umístěn do dřevěného pavilonu. Ten byl později přestavěn, voda se dokonce jímala do lahví a největší úpravy proběhly v letech

Ivo Rozehnal - podle knihy Luhačovice /Mudr. A.Jančář - Olympia 1988, 4.8. 2010