Hrady.cz
Havlíčkův dům (dříve zvaný hankovský či rolandovský) byl postaven v 16. stol. v renesančním stylu. Poničen dvěma požáry byl r. 1871 upraven arch. F. Schmoranzem v novogotickém stylu. R. 1832 dům koupil otec básníka K. H. Borovského, jenž zde žil. Dnes je v domě muzejní expozice věnovaná jeho životu.
© Roman Řezáč 06/2005
Graficke pismenko Havlíčkův dům stojí v levé horní části stejnojmenného náměstí, které je od roku 1990 součástí památkové zóny ve středu města. Samotné náměstí bylo původně dřevěné a po požáru v roce 1340 byly dřevěné domy postupně nahrazovány kamennými, které později prodělaly renesanční přestavbu s barokními štíty. Většina domů má dosud rozsáhlé podzemní chodby a sklepy, často vzájemně propojené. Ale zpátky k Havlíčkovu domu. Renesanční stavba ze 16.století byla ještě novogoticky upravena architektem Františkem Schmoranzem ze Slatiňan a to po dvou požárech, které ji krátce před tím zachvátily. Dům zvýrazňuje nárožní arkýř s věžičkou. V jeho počátcích se mu ...

Havlíčkův dům
    Havlíčkův dům byl postaven v 16. stol. v renesančním stylu. Domu se nejprve říkalo "hankovský", později "rolandovský" po jeho majiteli, luteránovi Tobiášovi Rolandovi, který odtud odešel r. 1628 do vyhnanství. Po dvou požárech, které ho krátce po sobě poničily byl dům upraven r. 1871 v novogotickém stylu architektem Františkem Schmoranzem ze Slatiňan. R. 1832 dům koupil kupec Matěj Havlíček, otec básníka a novináře Karla Havlíčka Borovského