Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Lány, Lánský zámeček

zámek Lány

Lánský zámeček
Zámeček Lány byl postaven v letech 1810-1812 podle plánů Josefa Hardtmutha. Jedná se o jednopatrovou empírovou budovu obdélníkového tvaru. Na jižní straně je půlkruhový otevřený pavilon s pilíři.
Lánský zámeček
© Luděk Pitter 08/2007
Graficke pismenko Lánský zámeček se nachází na nejjižnějším místě Lednicko-valtického areálu v oboře Soutok. Obora Soutok je v místě lužních lesů nad soutokem Moravy a Dyje. Jedná se o bývalý lovecký revír Lichtenštejnů a v současné době jsou v oboře chováni zejména jeleni a daňci. Obora byla zřízena v šedesátých letech minulého století. Dnes jsou stavy zvěře v této oboře systematicky omezovány, neboť zvěř páchala velké škody na porostu a znemožňovala přirozenou obnovu porostů v lužních lesích. Okolo zámečku vede cyklistická stezka. Vstup do obory je volný, se značenými trasami. Pojedete-li z Břeclavi do Lanžhota po okresní silnici číslo 425 ...