sloup Panny Marie

Ostrava, Moravská Ostrava
Morový mariánský sloup na Masarykově náměstí z roku 1702. Nejstarší dochovanou barokní plastiku ve městě. V roce 1960 ideologicky demontován. Roku 1992 opět slavnostně vztyčen.
zadní pohled na mariánský sloup
© Jan P. Štěpánek 09/2005
Graficke pismenko Morový sloup na dnešním Masarykově náměstí, původně v jeho samotném středu (dnes má vinou velké proluky náměstí trochu jiný rozměr), byl vztyčen v roce 1702. Jedná se o nejstarší dochovanou barokní plastiku ve městě. V roce 1960 byl nesmyslně ideologicky demontován. Naštěstí demontován než zbourám. V roce 1992 byl slavnostně znovu vztyčen.

Jedná se o dvoustupňový kvádrový pískovcový podstavec s kamennou balustrádou a 12 m vysoký sloup na jehož vrcholu stojí pískovcová socha Panny Marie. Při patě sloupu čtyři barokní vázy. Dva latinské nápisy informují o roku vtyčení 1772 a roku renovace 1773.
Jan P. Štěpánek, Města a městečka...(K. Kuča), městské info, 13.6. 2005