Moje místa 0
Klášter a kostel vybudovali v l. 1649-61 kapucíni na místě 21 měšťanských domů, uličky a fary. R. 1935 byl klášter stavebně upraven. R. 1942 byl klášter zabrán pro nemocnici. R. 1950 byl klášter zrušen státem a budovy užívala armáda atp. R. 1991 se sem vrátili kapucíni, majetek získali zpět r. 1995.
Klášter kapucínů s kostelem Zvěstování Panny Marie
© Ivo Rozehnal, 10/2011
Graficke pismenko Klášter kapucínů s kostelem Zvěstování Panny Marie na olomouckém Dolním náměstí je tvořen budovou typickou pro kapucínské chrámy. Jednolodní obdélnou stavbou s vysokým štítem a nástupní rampou. Podobný je např. v Brně.
Původně byl založen roku 1613 na předměstí. Později kapucíni zakoupili 21 měšťanských domů i s uličkou vedoucí na Blatenské náměstí a pustou blažejskou faru a v letech 1655-61 v nároží Dolního náměstí nový, pro kapucíny typický, kostel se dvěma bočními kaplemi a pravoúhlým presbytářem. Klášter byl zrušen roku 1950.Později obnoven.
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča), 13.6. 2005

novodobá historie
    Roku 1942 byla budova konventu zabrána a byla v ní zřízena infekční nemocnice. Po zrušení kláštera roku 1950 budovy zprvu používala armáda, později státní dráhy. Po roce 1989 se do kláštera navrátili kapucíni a po dlouhém soudním sporu se roku 1995 domohli navrácení svého majetku.