Kostel německé církve evangelické na Českobratrské ulici. Postaven v letech 1905-07 z finančních darů veřejnosti, vítkovických podnikatelů Rotschildů i císaře. Jednolodní stavba z režného zdiva s asymetricky umístěnou kvadratickou věží.
Evangelický kostel od jihovýchodu
Graficke pismenko Historická stavba z režného zdiva, tak typická pro Ostravu, ojedinělá však tím, že byla v roce 1907 postavena ve stylu holandské renesance, ovlivněné secesí, podle projektu vídeňských architektů Karla Trolla a Ludvíka Faigla.
Kostel se nachází na rušné Českobratrské ulici v severní části centra Ostravy (Moravské Ostravy), naproti vyústění ulice Milíčovi.
Věžní hodiny po 15 letech od 2. 6. 2000 opět fungují.
Stavbu kostela, podobně jako v blízkých Vítkovicích, finančně podpořily Vítkovické železárny, respektive osoba baronů Rotschildů.
Kostel i fara byly později převzaty Českobratrskou církví evangelickou a Slezskou církví evangelickou augsburského vyznání.

Historie evangelického kostela
    Soutěž na podobu nového evangelického kostela byla vypsána v roce 1904. Díky široké finanční podpoře veřejnosti, ostravské radnice a dokonce i císaře Františka Josefa I. mohl být realizován vítězný projekt architektů Karla Trolla a Ludwiga Feigla. V říjnu roku 1905 byl položen základní kámen nového chrámu. Stavba, která byla původně plánovaná na 3 roky šla rychle kupředu, a tak se slavnostní vysvěcení konalo již 1. 11. 1907. Původní rozpočet 180

Jan P. Štěpánek podle J. Vybíhal: Zrození velkoměsta (Architektura v obraze Moravské Ostravy 1890 - 1938), ERA, Šlapanice 2003, 10.3. 2007

popis

Kostel získal se zvyklostmi prostestantské chrámové architektury podobu jednolodní haly s polygonálním uzávěrem a asymetricky umístěnou kvadratickou věží s dvojštítovým zakončením a úzkou věžičkou ještě nad ní. Vše z režného zdiva. Motivy historických slohů (gotický, románský,...) jsou použity bez ohledu na ustálená stylová pravidla. Strohý archaický charakter stavby představuje celkové smýšlení evangelíků.