Kostel postavili salesiáni Dona Bosca v l. 1935-37 při salesiánském ústavu dle projektu arch. Mademayera. R. 1940 byl ústav zabrán pro nemocnici, po 2 sv. válce byl vrácen a r. 1950 byl zabrán armádou. Kostel sloužil do r. 1973, kdy byl násilně uzavřen. R. 1990 byl vrácen, opraven a znovu otevřen.
Don Bosco za bohužel nepříznivého počasí
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Graficke pismenko Kostel sv. Josefa-Don Bosco se nachází jihozápadně od centra Ostravy na rohu ulic Vítkovické a Dr. Malého. Konstruktivistický komplex je první ocelovou sakrální stavbou v republice. Byl postaven v roce 1937 řádem salesiánů podle projektu architektů Podnikatelských staveb V. Nekvasila a konstruktérů mostárny Vítkovických železáren. Stavba byla konstruována jako obezděný skelet, 28 m vysoká čelní čtyřboká věž pro zvonici a nad ní 6 m vysoký kříž.

Historie kostela sv. Josefa a Salesiánského ústavu
    Kostel byl postaven Salesiány Dona Bosca v l. 1935-37 při Salesiánském ústavu, vybudovaném r. 1934. Projekt kostela vypracoval arch. Mademayer. Uměleckou úpravu interiéru provedl akademický malíř prof. Jan Obšil. R. 1940 byl salesiánům areál zabrán pro pomocnou nemocnici a zůstal jim jen kostel. Po 2. světové válce byl salesiánský ústav obnoven, r. 1950 byli však řeholníci odvezeni do internačního tábora a areál a budovy ústavu dostala do