Velká secesní stavba z let 1911 - 14 zaujala místo po někdejším prostějovském městském pivovaře (po roce 1800 kasárna). Výrazně převýšená budova dominuje hlavnímu náměstí.
hlavní průčelí nové radnice s vysokou věží obrácené do Masarykova náměstí
© Jan P. Štěpánek 11/2009
Graficke pismenko Plány postavit Novou radnici, která je nyní dominantou náměstí T. G. Masaryka, vznikly v letech 1909 – 1911. Jejích autorem byl profesor techniky z Brna, Karel Hugo Kepka. Se stavbou se začalo hned v posledním jmenovaném roce a dokončena byla roku 1914. Celá stavba vznikla rozhodnutím městského zastupitelstva za přispění především prostějovských stavitelů Rudolfa Konečného a Josefa Nedělníka, sochaře Josefa Bernauera, autorem štuk je Vladimír Pleský a nábytek dodal Robert Kořalka. Při pohledu na radnici zaujme její řešení s věží, asymetricky stojící vpravo od vstupu. Má výšku 66 m, měděnou kopuli a její součástí je orloj. Věž původně měla stát ...

VYHLÍDKY Z RADNIČNÍ VĚŽE
    Věž radnice byla zprovozněna k vyhlídkám. Kapacita návštěvníků věže je stanovena maximálně na 13 osob, proto se doporučuje případnou skupinu objednat na infocentru na bezplatné telefonní lince 800 900 001či přímo na Pernštýnské nám. 8 - budova zámku. Prohlídky radniční věže jsou ZDARMA. Víc informací na webu města Prostějov.
    Ivo Rozehnal , 28.3. 2014

Prostějov  (PT)