Zámek byl pravděpodobně přestavěn ze starší tvrze někdy kolem r.1596. V r. 1989 se zámek v restituci vrátil do majetku rodu Berndorffovů. Dnes je zámek majetkem Zemědělského družstva v Měčíně.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko Měčínský zámek se nachází při severozápadním okraji vsi, při silnici na Malinec. Zámek vznikl přestavbou tvrze z 15. století, která byla v jádru podsklepená a nejméně dvoupatrová. K přestavbě na zámek došlo na počátku 18. století. Původní zámek měl stejně jako dnes obdélníkový tvar a byl dvoupatrový. Prostory byly zaklenuty valeně, v patře byla kaple a uprostřed schodiště do sklepa a do patra. Koncem 19. stol. zámek vyhořel a při opravách byl snížen o jedno patro a tím získal dnešní podobu. Dnes je využíván zčásti jako sklad a z části k bydlení.

historie

Roku 1548 získal Měčínský a Švihovský statek Heralt Kavka Říčanský z Říčan na Štekyni a nechal v Měčíně s největší pravděpodobností přestavět již stojící tvrz. Z té doby pochází název Nový Hrad neboť v písemnostech z roku 1572 je Heralt uváděn jako Kavka z Říčan na Švihově a Novém Hradě a již roku 1596 se mluví o zámku Nový Hrad. Roku 1610 patřil Měčín do Žinkovského panství. V době kdy došlo k zásadní přestavbě budovy tvrze nebo snad již zámku

Úlovec J., Hrady zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 15.6. 2005