Kostel byl postaven ve 14. stol., prvně se zmiňuje r. 1352. R. 1726 byly přistavěny boční kaple, sakristie a oratoř. V l. 1776-77 byl barokně přestavěn (stav. Antonín Barth). V l. 1903-04 prošel kostel celkovou opravou, kdy byla mj. klenba vyzdobena freskami (K. Thér, O. Ottmar). R. 1963 opravován.
© Luděk Pitter 10/2004
Graficke pismenko Kostel sv. Mikuláše, v některých přehledech uváděný pod názvem kostel sv. Petra a Pavla, stojí nedaleko zámku.
Jedná se o gotický kostel ze 14. stol. s přistavěnou kaplí Jana Nepomuckého z počátku 18. stol., barokně přestavěn v roce 1776. Kostel je jednolodní s pětiboce uzavřeným kněžištěm s opěráky a hranolovou věží ukončenou bání při západním průčelí. Sakristie, v patře s oratoří, při jižní straně a kaple při severní straně. Loď sklenuta plackou, sakristie klenbou s lunetami a kněžiště, kaple i podvěží křížově.

Historie kostela sv. Mikuláše
    Kostel sv. Mikuláše v Měčíně; který je někdy uváděn pod názvem kostel sv. Petra a Pavla; byl postaven ve 14. stol. v gotickém stavebním stylu z lomového kamene. O tom, kdo byl stavitelem, se nedochovaly v písemných pramenech zmínky. Poprvé je uváděn r. 1352 mezi dalšími katolickými farami. R. 1726 byla přistavěna boční kaple k jižní straně a sakristie a oratoř k severní straně lodi kostela. V letech 1776-1777 byl upraven v barokním stavebním

čerpáno z www.wikipedia.org / nový slovník ČS umělců, 2.11. 2011

Klatovy  ( KT)