Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Vítkův kámen, Přední Výtoň

hrad Vítkův kámen

Vítkův hrádek
Zřícenina hradu, založeného poč. 14. stol. Vítkovci, patrně pány z Rožmberka. R. 1427 Oldřich z Rožmberka prodal hrad Reinprechtovi z Walsee. R. 1464 v majetku Jana z Rožmberka. V klidnějších dobách ztratil na významu a zchátral. Od r. 1998 v péči OS Vítkův hrádek - opraven a od r. 2005 přístupný.
Vítkův Hrádek - pohled na hlavní věž a opevnění
Graficke pismenko Nejvýše položený hrad v ČR (1053 m n. m.), původně strážní hrad na solné stezce. Přístup je možný podél nádrže Lipno, nebo po červené turistické značce z osady Svatý Tomáš. V blízkosti je několik cyklostezek. Z vyhlídkové plošiny hradu je překrásná vyhlídka, při dobré viditelnosti je možné vidět i Alpy.
E.H. podle wikipedia.org, 11.3. 2013

Přístup k Hradu
    Autem z Frymburku, přívozem do Frýdavy, nebo přes Lipno nad Vltavou, hráz přehrady, Přední Výtoň opět do Frýdavy. Potom dál po značené cestě do Svatého Tomáše, kde lze zaparkovat u kostela, nebo na dvou stáních o kousek dál v obci. Silnice z Přední Výtoně je úzká, plná vozidel a cyklistů. Je třeba všechny účastníky provozu respektovat, dodržovat rychlost a využít upravených rozšíření vozovky k míjení vozidel.
    petr kaspar, 14.8. 2017

historie

Jak název naznačuje, založil hrad Vítek, patrně Vítek z Krumlova, připomínaný v l. 1220–1277. Podle novějších poznatků však hrad založili někdy na počátku 14. století Vítkovci, zřejmě páni z Rožmberka (Ilustrovaná encyklopedie českých hradů). Hrad plnil funkci pevnosti a správního střediska malého panství, jež sousedilo s dalším majetkem pánů z Krumlova a s panstvím vyšebrodského kláštera. Po vymření krumlovské větve Vítkovců stali se v r.

Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Tomáš Durdík, Libri 2009; Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, kolektiv autorů, Nakladatelství Svoboda, Praha 1986; E.H. podle www.vitkuvhradek.cz, 11.6. 2003

Tajemný střelec
    Německý spisovatel Adalbert Stifter, rodem Šumavan, který prožil mnohou radostnou chvíli v rozvalinách Vítkova Kamene, umístil sem děj románu „Horský les“, prolnutého tesklivou poesií šumavských hvozdů. - Na Vítkově Kameni žil za třicetileté války rytíř Jindřich Vítkovic se svým synem a dvěma dcerami, Klárou a Johankou. Když přitrhli Švédové do jižních Čech, tu otec, jat obavou o milované dcery, přestěhoval je do srubu, skrytého na břehu jezera

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002
    Svatý Tomáš
    V kostele vedle Vítkova Kamene byl obraz svatého Tomáše. Lid o něm věřil, že má zázračnou moc. V den svátku tohoto světce putoval v procesích na Vítkův Kámen a konal v kostele pobožnosti. Přicházeli sem poutníci z Čech i ze sousedních Rakous a prosili svatého Tomáše o přímluvu u Boha, aby jim odpustil jejich hříchy. V noci, v předvečer svátku spěchali prý na Vítkův Kámen všichni Tomášové, kteří už skončili svůj život a snili věčný sen v lůně