Kostel sv. Markéty v Dębnie, postaven 1470-1504. Jednolodní stavba s kamennými zdmi, dřevěný trámový strop z doby generální opravy kol. r. 1900, původní pozdně gotická křížová žebrová klenba v presbytáři. Figurální malby z r. 1957,vitráž sv. Markéty z poč. 20. st. v okně presbytáře, zvony z r. 1777.
celkový pohled od jihu

dějiny kostela

Graficke pismenko Kostel sv. Markéty v Dębnie byl vybudován na severním okraji vsi pravděpodobně Jakubem z Dębna ve stejné době jako zdejší hrad, tedy v letech 1470-1504. V té době byl zasvěcen sv. Trojici. Teprve kolem roku 1618 bylo zasvěcení změněno na současné, pravděpodobně v souvislosti s rozebráním dřevěného kostelíku ze 14. století.

popis kostela
    Kostel je jednolodní orientovaná stavba s mírně zúženým presbytářem zakončeným prostou zdí a nárožími zesílenými odstupněnými opěráky.. Zdi jsou kamenné, štíty strmých sedlových střech jsou z červených cihel. Od jihu přiléhá k lodi kruchta s erbem Odrowąż fundátora kostela, od západu čtvercová předsíň s nízkou věží, která má dřevěné polopatro kryté doškovou střechou z druhé poloviny 18. století. Od severu je k presbytáři přistavěna

Polsko
    małopolskie