Nepatrné zbytky hradu a trojkřídlý renesanční zámek.Za česko - uherských válek byl hrad dobyt a pobořen. Lichtenštejnové postavili v r. 1624 v Bludově znovu panské sídlo. Zámek byl rozšířen a celkově barokně upraven na počátku 17. století.
Graficke pismenko Bludovský zámek se nachází přibližně uprostřed obce při nejrušnější křižovatce Mohelnice – Šumperk – Hradec Králové. Před zámkem, při silnici na Mohelnici, je parkoviště. Část zámku je ze 17. stol. a dnešní podobu ve tvaru písmene U zámek získal počátkem 18. stol. Při posledních stavebních úpravách v polovině 19. stol. byla část půdních prostor jižního křídla přeměněna na novogotickou síň, někdy uváděnou jako kapli. Zámek je trojkřídlý jednopatrový převážně v pozdně renesančním slohu. Čelní, střední křídlo je po stranách ukončeno nárožními věžičkami, uprostřed s průjezdem vedoucím do dvora, s portálem s půlkruhovým záklenkem a na straně obrácené do ...

tvrz přestavěná na zámek
     Šumperk  (SU)