Hrady.cz
Roubený dřevěný kostel nechal postavit r. 1609 na místě starší modlitebny Přemyslav II. ze Žerotína pro luterány. V l. 1655-57 byl kostel opraven. V l. 1776-77 byl rokokově vyzdoben a r.1776 byly nainstalovány varhany, které byly restaurovány r. 1973. V průběhu let byl opakovaně opravován.
Graficke pismenko Dřevěný kostel v Maršíkově se nachází ve východní části obce a je nejstarší zachovalou lidovou stavbou na severní Moravě. Byl postaven počátkem 17. stol. a jeho vzhled se od té doby nezměnil.
Jedná se o roubenou stavbu v pozdně gotickém slohu s renesančně řešeným interiérem kněžiště. V kostele jsou umístěny vzácné varhany, postavené v Králikách mistrem Kašparem Weltzelem roku 1776. V roce 1973 byly restaurovány a pouze tři píšťaly z celkového počtu 315 musely být nahrazeny kopiemi.
4.6. 2005

historie

Dřevěný kostel nechal postavit na místě starší modlitebny majitel vízmberského panství Přemyslav II. ze Žerotína pro Luterány.