Moje místa 0
Zámek z 1. pol 19. st. vznikl přestavbou Eisenbachovy zbrojovky, kdy byli majiteli panství podnikatelé bratři Kleinové. Jedná se o jednoduchou jednoposchoďovou stavbu v romantickém pojetí ve tvaru písmene L, dnes využíván jako hotel.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Sobotínský zámek z 1. poloviny 19. stol. vznikl přestavbou někdejší Eisenbachovy zbrojovky v době, kdy se majiteli panství stali bratři Kleinové, povýšení za své zásluhy do šlechtického stavu.
Jedná se o jednoduchou jednoposchoďovou budovu ve tvaru písmene L, postavenou v romantickém pojetí. Při zámku byl upraven rybník a založen park.
Dnes je bývalý zámek využíván jako hotel.

historie

V r. 1844 koupili vízmberské panství vod hraběte Antonína Mistrovského železniční podnikatelé bratři Kleinové, povýšení poději do šlechtického stavu. Sobotín se za nich stal opět samostatným statkem, spravovaným jedno kleinovskou rodovou větví. Již před zakoupením statku vlastnil Kleinové v Sobotíně budovu zrušené zbrojovky z r. 1815, kterou ještě ve 40. letech 19. století přestavěli na sídlo sobotínské rodové větve - zámek. Šlo o jednoduchou