Zámek byl postaven někdy v l. 1520–1530 Petrem ze Žerotína v renesančním slohu. Další majitel, hrabě Harrach, v pol. 18 stol. nechal zámek rozšířit a v l. 1763–1765 bylo přistavěno severní a západní křídlo. Dnes zámek slouží jako archiv.
Východní část
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Zámek stojí při silnici I/11 vedoucí z Rýmařova na Velké Losiny v obci Janovice, dnes části Rýmařova. Nejstarší tzv. východní jednopatrová část s věží byla postavena za Žerotínů v 1. pol. 16. stol. v renesančním slohu a o 100 let později byla barokně upravena. Severní a západní křídlo bylo postaveno ve 2. polovině 18. století, kdy byl zámek v majetku Harrachů. Koncem 19. století, v rámci vysoušení okolních bažin byl při zámku založen zámecký park, který je volně přístupný.

historie

Ves Janovice (původně Janov), která tvořila zpočátku jednu obec se sousedním Janusovém (dnes část Janovic), se poprvé uvádí v r. 1398, kdy ji jako součást rabštejnského zboží obdržel zástavou od markraběte Jošta Proček z Bouzova. Původním sídlem panství byl hrad Rabštejn. Zámek, přesněji nynější jednopatrovou část východního traktu s čelní věží, v jejímž přízemí je hlavní vstup do objektu, dal vystavět v renesančním slohu zástavní držitel

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983 (doplněno Michala Pavlíčková), 3.6. 2005

Bruntál  (BR)
    Janovice