Raně gotický kostel, přestavěný v r.1480. V 16. st. renesanční úpravy a v období baroka přistavěny kaple sv. Anny na severní straně a kaple a sv. Kříže na jižní straně chrámové lodi.
kostel sv. Tomáše z Canterbury - pohled od Třebovské brány

Kostel sv. Tomáše z Canterbury v Mohelnici

Graficke pismenko Kostel stojí pravděpodobně na místě strašího raně gotického kostela zasvěceného Panně Marii (první zmínka z roku 1247). Patronát nad tímto kostelem náležel olomouckému biskupu Brunovi ze Schauenburku (zemřel 1281). Tento kostel podlehl roku 1421 útoku husitských oddílů a musel být renovován. Teprve v roce 1480 došlo k novému vysvěcení a kostel byl dedikován sv. Tomáši z Canterbury (zřejmě reakce na analogii z mohelnickými měšťany kteří marně hledali záchranu před husity v kostele). Loď byla zaklenuta čtyřmi poli křížové klenby, presbytář dostal modernější síťovou klenbu. Zajímavostí je konzola v severní části lodi u věži, která satiricky ...
Zdeněk Doubravský, Kostel sv. Tomáše z Canterbury, Velehrad, 2003., 31.5. 2005

Šumperk  (SU)