Renesanční zvonice byla postavena r. 1609 Janem Maio Vlachem na místě původního městského domu. Potřeba zvonice vyvstala r. 1604 poté, co nově zavěšený velký zvon Michal poškozoval svými otřesy věž kostela sv. Jakuba. Ve zvonici byly nakonec zavěšeny i ostatní zvony z kostela sv. Jakuba Většího.

Průvodcovská služba

Graficke pismenko Památky v Lipníku nad Bečvou si můžete projít s průvodcem, a to od května do září, denně mimo pondělí. Prohlídka odchází vždy v 10 a 14 hodin od Turistického informačního centra (náměstí T. G. Masaryka 13, v průchodu). S průvodcem se dostanete i do památek, které nejsou jinak přístupny (zvonice, synagoga).
Turistické informační centrum telefon - 581 773 763, e-mail: tic@mek-lipniknb.cz
Magdalena Gladišová, 14.4. 2008

Renesanční zvonice v Lipníku
    Zvonice vznikla na místě městského domu a stavěl ji v Lipníku usedlý Ital Jan Maio Vlach od 4. dubna do 12. listopadu 1609. Nutnost vystavět zvonici vznikla po té, co město zakoupilo velký zvon Michal a ten svými otřesy poškozoval kostelní věž. Věž má typickou podobou italských kampanil a je jedinečná zachovalostí svých autentických prvků jako je například atika. Vě věži byly nakonec zavěšeny i ostatní zvony z kostela sv. Jakuba Většího.
    Informační cedule na stavbě., 31.5. 2005

Přerov  (PR)