zámek Žádlovice

Loštice - Žádlovice
Barokní zámek na místě starší tvrze nechali vystavět v l. 1679–1705 Bukůvkové z Bukovky. Další majitelé, Mitrovští z Nemyšle, ho r. 1772 přestavěli v pozdně barokním slohu. Koncem 20. stol. byl zámek rekonstruován a dnes slouží jako SOU zemědělské.

Zámek v Žádlovicích

Graficke pismenko V polovině 16. století na stejném místě postavili Podstatští z Prusinovic renesanční tvrz. Ta byla během třicetileté války poškozena a k roku 1643 označena jako pustá. V letech 1679-1705 ji Bukůvkové z Bukůvky přestavěli v barokní zámek. Do pozdně barokní podoby zámek přestavěli roku 1772 Mitrovští z Nemyšle. Posledními majiteli pak byly Dubští z Třebomyslic (vlastníky v letech 1891 - 1945). Na počátku 20. století na zámku pobývala spisovatelka Marie Eschenbachová-Ebnerová, rozená Dubská. V sedmdesátých letech 20. století byl zámek rekonstruován, dodnes slouží jako střední odborné učiliště zemědělské.
Kolektiv autorů, Hrady a zámky na Moravě, Praha, 1987., 30.5. 2005