Neděle, 29. listopad 2020. Svátek slaví Zina, zítra Ondřej
Románský kostel v západní části náměstí 1. máje. První zmínka je z roku 1281. Ve druhé polovině 15. století zahrnut do palácové zámecké stavby. V 16. století renesanční úpravy. Později sýpka, skladiště. Koncem 20.století kostel otevřen pro veřejnost.
Hrad ( komenda křížovnického řádu německých rytířů) z poloviny 13. stol., byl od poloviny 16. stol. přestavován na zámek, který však byl koncem 16. století rozsáhle poškozen požárem a od 17. století se stal majetkem města a sídlem radnice.

Dnes je Chomutov pokládán za nejlépe dochovaný hrad řádu německých rytířů v Čechách.

Dnešní vzhled je výrazně pozměněn zejména úpravami provedenými koncem 19. a začátkem 20. stol. Jedná se o renesanční patrovou budovu o dvou křídlech. V přízemí západní části hlavního křídla jsou místnosti někdejšího řádového hradu. Z východní strany hlavnímu křídla vystupuje kostel sv. Kateřiny.
V budově je dnes radnice a prostory Oblastního muzea v Chomutově

historie

Chomutov se roku 1252 stal majetkem křížovnického řádu německých rytířů. Řad pak v roce 1264 vybudoval ve své podstatě hrad (komendu – řádový dům) a upravil k němu přilehající kostel sv. Kateřiny. Postupný rozvoj vedl, že Chomutov se stal nejbohatší řádové panství v Čechách. Později však pro celoevropský odpor k řádu německých rytířů i pro nedbalou zprávu majetku začalo docházet k jeho úpadku.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 27.5. 2005
    První písemná zpráva o Chomutově z roku 1252 se týká také dnešního kostela svaté Kateřiny, neboť byl součástí panského dvorce, který Bedřich Načeradec daroval řádu německých rytířů v tomtéž roce. Kostel stál nepochybně v roce 1281, kdy podmínkou odkazu Chotěbora z Račic a jeho manželky bylo pohřbení v řádovém kostele. Kostel spolu s komendou byl poškozen při požáruměsta v roce 1408 a při dobytí

Radovan Smokoň, zdroj Muzeum Chomutov, 3.12. 2006

Půdorys místa

Centrální zástavba hradu, Plán centrální zástavby hradu (podle Menclové) 1. zdivo kostela před vznikem komendy, 2. zdivo komendy (hradu) z druhé poloviny 13. stol., 3.,4., pozdně gotické a raně renesanční zdivo.
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

To se mi líbí, vložit do oblíbených