Vilovou kolonii tvoří sedm vil z přelomu 19. stol., kdy Stražisko bylo oblíbeným letoviskem zámožných prostějovských měšťanů. Šest vil je postaveno ve stylu historizující lidové architektury, sedmá je stylově pokročilejším projevem moderny. Vily vynikají zejména svými řezbářskými prvky.
Vila rodiny Vojáčkových - významných mecenášů města Prostějova na konci 19.století

Vily ve Stražisku

Graficke pismenko Jedná se o sedm zajímavých vil z přelomu 19. století. Stražisko se v této době zřejmě stalo oblíbeným letoviskem zámožnějších měšťanů města Prostějov. Šest vil je postaveno ve stylu historizujcí lidové architektury, jejíž vzor můžeme vidět například v díle Dušana Jurkoviče (objekty lázní Luhačovice, křížová zastavení na Hostýně). Vily vynikají zejména svými řezbářskými prvky (lomenice, etc.). Zajímavé je i užití hrázděného zdiva typického především pro oblast severních Čech. Pouze u dvou vil došlo zřejmě v osmdesátých létech ke znehodnocujícím modernizacím (březolitové omítky). Vila u silnice do Konice je již stylově pokročilejším projevem moderny.

Prostějov  (PT)
    Stražisko