Dnešní fara byla postavena před r. 1714 ve stavebním slohu vrcholného baroka. Současně s dalšími hospodářskými budovami sloužila původně jako letní sídlo premonstrátů olomouckého kláštera Hradisko. R. 1784 byl klášter zrušen. R. 1786 zde byla zřízena fara.

Objekt fary v Náklu

Graficke pismenko Vrcholně barokní stavba fary a hospodářských budov původně sloužila jako letní sídlo olomouckého kláštera Hradisko. Celý blok budov je komponovaný symetricky na osu souběžnou s podélnou stranou náměstí. Autor není znám.
de ardoise, 25.5. 2005

Náklo - původ názvu
    Náklo ("Nákel", "Naklye - Náklí - Náklo"). Existuje několik výkladů názvu obce. Obyvatelé i moderní historikové se přiklánějí k názoru, že název "Náklo" vznikl podle staveb "na kůlech", které se v těchto oblastech stavěly a byly archeology objeveny. Další výklady nacházejí původ názvu v odvození od srbského slova "naklja" což znamená záhyb řeky, či vycházejí ze slova "Náklo" které značilo bahnité místo, kde klíčí mladé vrbiště.