Moje místa 0
Kostel byl postaven v letech 1696-98 na místě staršího kostela (prvně zmiň. r. 1250). Zachovaná pův. věž z let 1587-93 s renesanční atikou a raně barokním portálem. Kostel stojí na vyvýšené opevněné ostrožně. Součástí kostela je i kostnice.
© Luděk Vláčil 08/2018
Graficke pismenko Obec Náklo leží 12 km severozápadně od Olomouce a 6 km jihovýchodně od Litovle. Kostel sv. Jiří se nachází v severozápadní části obce, nad potokem Cholinka. Věž kostela je v Hanácké rovině nepřehlédnutelnou dominantou.

historie

Zajímavý kostel sv. Jiří stojí na místech bývalé kamenné tvrze, někdy uváděné i jako hrad. Středověká obranná stavba využila již staršího pravěkého sídliště, které využilo vyvýšené ostrožny nad rovinatým a pravděpodobně i močálovitým prostorem. Vznik obrané stavby se uvádí do 14.století, kdy se po Náklu píše zdejší vladycký rod. Roku 1356 máme zmínku o Tyrvartovi z Nákla, který byl opatem kláštera Hradisko u Olomouce, či bratrech Mikuláši

Ivo Rozehnal - zdroj web turistika.cz, 14.6. 2012
    První zmínka o obci Náklo je z r. 1078 a první zmínka o zdejší faře pak z roku 1140. Ve 14. stol. byla na ostrohu na místě pravěkého hradiska vystavěna tvrz, později přestavěná na hrad. Již tehdy snad na tomto hradě stával kostel, který byl asi dřevěný. Na místě hradu a dřevěného kostela byl po roce 1560 vystavěn renesanční kostel sv. Jiří. Při jeho stavbě byly využity pozůstatky tehdy již zchátralého hradu a také byla zachována ochranná kamenná

popis

Na místě původní tvrze a později hradu byl vystavěn nejprve renesanční kostel, barokně přestavěný v letech 1696 - 1698. Z renesančního kostela byla ponechána věž s portálem. Kostel stojí na ostrožně říční terasy. Kostel je orientovaná podélná jednolodní stavba s odsazeným pětibokým presbytářem. Na jeho bocích přiléhají sakristie a depozitář. Původně renesanční věž završuje atika. Podvěžím je veden hlavní vchod do kostela. Vchod do kostela je