Zaniklý hrádek. Vybudován v období 2. pol. 14. stol. – zač. 15. stol. Před r. 1450 byl patrně alodním (tj. svobodným) statkem v držení neznámého vlastníka.
© Jan P. Štěpánek 05/2005
Graficke pismenko První zmínka o vsi pochází z roku 1450 ze soupisů obcí příslušejících k frýdeckému panství. Vznik Lískovce je datován někdy do 2. poloviny 14. století nebo počítku 15. století. Existuje názor, že před rokem 1450 byl Lískovec alodním statkem v držení neznámého vlastníka. Tato skutečnost by podporovala existenci drobné středověké tvrze či hrádku. JVV od kostelíka sv. Šimona a Judy, nad potokem Podšajarka bylo nalezeno snad místo tohoto drobného opevnění. Lokalita se nachází na svažitém výběžku z vyvýšené louky. Má trojúhelný tvar, z jedné strany je chráněna svahy k Podšajarce a ze druhé dalším, bezejmenným potokem, se kterým se kousek za ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdeckomístecku (J. Tichánek), 25.5. 2005

61-62 Ostravsko