Hrady.cz
První stopy využívání solných ložisek jsou již z neolitu, solný důl je doložen z r. 1044. Od 19. století i léčebné využití. Rozkládají se v oblasti o délce 7 km, šířce 0,9 km, dosahují až do hloubky 330 m pod povrchem, labyrint přes 300 km chodeb navzájem spojuje přes 3000 komor různých velikostí.
kaple sv. Kingy
Graficke pismenko Solné doly se rozkládají v oblasti o délce 7 km a šířce 0,9 km. V devíti úrovních dosahují až do hloubky 330 metrů pod povrchem, labyrint přes 300 km chodeb navzájem spojuje přes 3000 komor různých velikostí o celkové kubatuře 9 milionu kubíků, najdeme zde podzemní kaple, jezírka, původní zařízení a vybavení dolů, četné sochy vytvořené převážně místními amatérskými umělci. V podzemí najdeme i restauraci a další společenské prostory sloužící k pořádání banketů, uměleckých produkcí, sportovních akcí.

historie

Solné doly ve Wieliczce patří k nejznámějším turistickým atrakcím Polska, jejich význam ocenilo i UNECSO, které je roku 1978 zapsalo na seznam světového kulturního dědictví jako jedno z prvních 12 míst celého světa. První stopy využívání zdejších solných ložisek pocházejí již z neolitu, první solný důl je doložen již privilegiem krále Kazimíra Obnovitele z roku 1044. Znovu se o Wieliczce zmiňuje opis listiny z roku 1105, která uvádí těžbu soli