kostel sv. Šimona a Judy

Lískovec u Frýdku
Kostel stojí na místě původní dřevěné kaple, zmiňované r. 1581. Současný kostel byl postaven v l. 1790-1791. Věž získala svou podobu r. 1887. V interiéru kostela jsou obrazy od Felixe Iva Leichera a Ignáce Bergera. Kostelní zvonek je z r. 1730. U kostela stojí socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1746.
© Jan P. Štěpánek 05/2005
Graficke pismenko Filiální kostel sv. Šimona a Judy se nachází na návrší v samém centru Lískovce u Frýdku. Podle historických pramenů byl postaven na místě dřívější dřevěné kaple z doby švédských válek. Nynější kostelík byl postaven v roce 1790 za frýdeckého faráře Karla Šípa (Schippa) z darů věřících posvěcen v roce 1791 v něděli po Všech svatých.
Kostel tvoří prostá obdélná jednolodní stavba s polygonálně zakončeným presbytářem a vstupní věží s jehlacovým zakončením v čele stavby.

Historie kostela sv. Šimona a Judy
    Filiální kostel sv. Šimona a Judy (apoštolů a mučedníků) stojí na místě původní dřevěné kaple, zmiňované r. 1581. Současný kostel byl postaven v l. 1790-1791 přičiněním frýdeckého arcikněze a faráře Josefa Karla Schippa. Věž získala svou podobu r. 1887 zásluhou starosty Lískovce Adolfa Hoheneggera. Autorem obrazu Loučení apoštolů Šimona a Judy v interiéru je Felix Ivo Leicher, soubor obrazů křížové cesty vytvořil r. 1852 Ingác Berger. Kostelní

Sv. Juda a sv. Šimon
    Sv. Juda a sv. Šimon byli apoštolové (Ježíš ustanovil dvanáct apoštolů, které vyslal hlásat Evangelium, s "mocí vyhánět zlé duchy"). Podle legendy oba zemřeli v Persii, zavražděni a umučeni. Sv. Juda je oblíbeným ochráncem v beznadějných případech.