Výrazný pahorek jádra kapkovitého tvaru vystupující z vysoké říční terasy nad řeku Ostravici v poloze Landek u Vratimova. Snad sídlo pánů z Vratimova uváděných v období 14. a počátku 15. století.
Graficke pismenko Vratimovská tvrz zvaná lidově Landek se nachází v místech západního cípu ukončení táhlého pole, rozprostírajícího se od bývalé výdušné jámy dolu Paskov mezi Řepištěm a Vratimovem směrem k Vratimovu. Na západě a severu je pole ohraničeno srázem říční terasy řeky Ostravice a na východě údolím bezejmenného potoka.
Lokalita, ze které se do dnešních dnů dochoval výrazný homolovitý pahorek vybíhající z hrany vysoké říční terasy Ostravice k západu, je během celého roku volně přístupná a stojí za návštěvu.

historie

Lokalita DSO v poloze Landek snad mohla být místem původní středověké tvrze drobných manů těšínského knížete, kteří v období 14. a 15. století užívali predikát „z Vratimova“. Členy České archeologické společnosti bylo na lokalitě nalezeno několik zajímavých nálezů: olověné kulky a atypické ostruhy. Celá lokalita obsahuje jen velmi malou kulturní vrstvu. Celá je smyta takřka na samotné hlinitopísčité podloží. Přítomnost možného druhého DSO v

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 22.2. 2009

popis

Lokalita vratimovské tvrze v poloze Landek se skládá z malé plošiny jazykovitého výběžku, která kolmo k západu vystupuje z hrany říční terasy široké nivy řeky Ostravice. Tato plocha vystupuje s délkou kolem 15 m a šířkou 6 – 8 m. Na tuto plochu navazuje šíjový příkop, z nějž k centrálnímu platu pokračuje extrémně úzký a ostrý hřeben délky asi 13 m s šířkou maximálně 0,5 m. Tento hřeben následně přechází do centrální protáhlé trojúhelné plochy