Zbytky nevelkého hrádku ze 13. století patrně s dřevěnou branou. Hrádek pravděpodobně patřil do soustavy strážních hrádků při řece Ostravici a možná zastával i sídelní funkci.
zadní strana hrádku
© Jan P. Štěpánek 05/2005
Graficke pismenko Lokalita středověkého hrádku ve Vratimově se nachází podobně jako blízké DSO v Řepištích na úpatí říční terasy řeky Ostravice. Na rozdíl od Řepiští je však zde svah terasy velmi prudký a od nivy řeky převýšený. Hrádek se dá snadno najít, půjdeme-li po horní hraně terasy směrem po proudu řeky od areálu výdušné jámy bývalého dolu Paskov. Asi v půli cesty mezi dvěma sloupy vysokého napětí se lokalita nachází. Hrádek není nijak s říční terasou spojen, rozkládá se na výrazném kopcovitém útvaru při úpatí říční terasy. Centrální plato je protáhlého trojúhelníkového tvaru s hlavní osou rovnoběžnou se směrem řeky a říční terasy. Výškový rozdíl mezi hranou říční ...

61-62 Ostravsko
     Frýdek-Místek  (FM)