Na hraně kolmého skalnatého srázu tvoří hrádek pahorek přístupný ze 3 stran, lemovaný 10 m širokým příkopem zčásti ve skále. Z strana je chráněna skalními stěnami. Existoval ve 2. pol. 13. st. do 14. st. Na ploše je busta B. Smetany a F. Palackého.
Příkop hrádku
Graficke pismenko Hrádek v poloze Jurův kámen nad městem Štramberk se nachází na západní hraně výběžku vrchu Koutouče, jen asi 10 minut chůze od jeskyně Šipka, bude-li návštěvník pokračovat dále po turistické značce. Na ploše hrádku je umístěn pomník Bedřicha Smetany. Lokalita hrádku má zvláštní polohu na hraně kolmého skalnatého srázu. Hrádek tvoří oválný až vejčitý pahorek s rozměry 20 x 16 metrů, který ze tří přístupných stran lemoval asi 10 m široký příkop z části vylámaný ve skále. Dnes je bohužel příkop hlavně na nejdelší východní straně takřka setřen. Celá západní strana byla chráněna kolmými skalními stěnami. Na ploše jádra nejsou patrny žádné terénní deformace, kteréby napovídaly ...

historie

Svým umístěním na jednom z vedlejších vrcholků Kotouče, tak i dobou existence je hrádek patrně spjat s dnes zmizelým hrádkem Panská vyhlídka. Ten stál na vrcholu Kotouče, a bohužel zmizel i s velkou částí samotného kopce Kotouč, kterou pohltil zdejší lom na vápenec. Přímo pod Jurovým kamenem se ve svahu kolem Mírové studánky rozkládala středověká ves, která však mohla příslušet i k hrádku na Panské vyhlídce, k němuž měla díky utváření terénu

Jan Štěpánek, Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů hrádků a tvrzí (M.Plaček), 29.5. 2005

Poklad pod Jurovým kameněm
    Byl Štědrý den, poslední den adventu. Stmívalo se, chumelilo a ostrý severák metl sněhové vločky přímo do tváře s Kotouče z obchůzky se vracejícímu Jurovi Fajarovi k štědré večeři v rodinném kruhu na Plaňavě, kde byla jeho chaloupka. Fajar byl hajný, stařeček už bezmála 70letý, ale co zažil tehda, nikdy se mu v životě nepřihodilo. V myšlenky zabrán, láteřil v duchu na vše, co mu nebylo toho dne v lese po chuti. A co tak hubuje a zvolna s vrchu

(MB) SOkA Nový Jičín, 28.11. 2005

Nový Jičín  (NJ)