Postavena r. 1911-1913 podle projektu architekta F. Ohmanna. Dnes po rekonstrukci z r. 2001. Atrium zdobí plastika Ducha pramenů ze železitého pískovce. Její součástí je Horní Zámecký pramen (č.4) a nepřístupná část Dolní Zámeckého pramene (č.3).
Pavilon Horního Zámeckého pramene
© Luděk Pitter 05/2005

Graficke pismenko Zámecká kolonáda splynula v jeden celek z původní kolonády Horního Zámeckého pramene a kolonády Dolního Zámeckého pramene. Byla postavena počátkem 20. stol. podle projektů Friedricha Ohmanna a později, krátce před II. světovou válkou, byla upravena a doplněna o plastiku Ducha pramenů ze železitého pískovce od V. Hejdy z Vídně. V současné době je po rekonstrukci z roku 2001. Její součástí je Horní Zámecký pramen a Dolní Zámecký pramen.

Zámecké prameny
Vývěr má teplotu až 64 °C , vydatnost až 200 l/min. Zámecký pramen vyvěrá 14 m nad úrovní Vřídla a je nejvýše položeným ze všech karlovarských pramenů. Starší i novější jímání Zámeckých pramenů je v suterénní chodbě pod tzv. Slunečním dvorem a bazénovým prostorem Zámeckých lázní.

turistické

Dolní Zámecký pramen (pramen č. 3) Takto je označován vývěr před Duchem pramenů ve Slunečním dvoře, který má teplotu 61,4 °C a je přístupný jen klientům Zámeckých lázní. Veřejnosti volně přístupný Dolní Zámecký pramen je součástí Tržní kolonády.
    L.P., 20.5. 2005
    Horní Zámecký pramen (pramen č. 4) Vývěr má na desce uváděnou teplotu 49,8 °C. Jednalo se vlastně o technickou hříčku, kdy byla malá část silně proplyněné vody Dolního Zámeckého pramene přivedena úzkou trubičkou do pavilonu Horního Zámeckého pramene, postaveného v roce 1912. Z literatury však jednoznačně nevyplývá, zda je zásobení pramenní vázy Horního Zámeckého pramene dnes technicky stejné, nebo zda se jedná o záchyt jiného vrtu z blízkosti

historie

Zámecký pramen je znám od roku 1769, ale využíván byl až po roce 1784, kdy byla jeho voda přivedena do kamenné jímky. V roce.1909 zvítězil projekt architekta F. Ohmanna a v letech 1911 - 1913 byla podle projektu postavena Zámecká kolonáda. Její součástí je i pavilon Horního Zámeckého Pramene.

Podzimní procházka půvabnými pražskými parky

Státní hrad a zámek Velhartice - místo, jež miloval nejen král Karel s přítelem Buškem, ale i slavný Jan Werich

Hrady a zámky

Ve 14. století patřily Velhartice mezi naše největší a taky nejvlivnější hrady. Jako téměř každý hrad, se i tento nachází na kopci a již přes 700 let z něj shlíží na stejnojmenné město nacházející se pod ním. Toto městečko má běžně pouze 850 obyvatel, ale v sezónu se mění na turisticky velmi vyhledávané místo. A není divu. Návštěvníci, přijíždějící do těchto končin, již z dálky mohou pozorovat pohádkovou scenérii chaloupek a hradu vykukujícího z hlubokých šumavských lesů.

Záhada sochy v parku poblíž ředitelství ČKD Blansko

Cestování

Pojedete-li někdy od Brna směrem na Blansko, hned na okraji města budete míjet správní budovu slavné firmy ČKD. Nedaleko se nachází malý parčík a v něm trošku kontroverzní pomník, jehož stáří se odhaduje na více než 100 let. Skutečný původ je dodnes trochu záhadou.

Viklan co se již neviklá a další zajímavá místa v Jihočeském kraji

Hrady a zámky

Nastalo nám krásné babí léto plné slunce, skončil sice čas dovolených, ale počasí nás stále láká ke krásným výletům, kdy se příroda barví barvami a vzduch svěže voní. Při obdivování krás přírody nám může do cesty přijít, jakoby náhodou, některý z méně i více známých skvostů Jihočeského kraje.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny