hrad Tropsztyn

Wytrzyszczka
Hrad postaven na přelomu 13. a 14. století. Opuštěn v roce 1535. V 17. století se ocitl celý v ruinách. V 20. století proběhla jeho rekonstrukce, ale hrad neodpovídá své původní podobě. V předpolí hradu nevelký skanzen.
pohled od západu

dějiny hradu

Graficke pismenko Hrad Tropsztyn byl na skalnatém vrcholku nad levým břehem Dunajce postaven zřejmě na přelomu 13. a 14. století. Možnými zakladateli jsou Zbroslaw či jeho syn Gniewomir připomínaní roku 1307 jako vlastníci osady Tropia. Později byl hrad (výslovně uváděný až roku 1404) ve vlastnictví rodu Chebdů erbu Starykoń a to až do roku 1535, kdy Prokop Chebdí prodal již opuštěný hrad sandoměřskému kastelánu a velkému korunnímu maršálkovi Petrovi Kmitowi. Již roku 1541 však zde seděli Robkowští, roku 1556 jsou jako majitelé hradu uváděni Gabanští , kteří zřejmě chátrající hrad ještě opravili. Na počátku 17. století však již byl Tropsztyn celý v ruinách. Roku 1970 koupil ruinu od ...

popis hradu
    Archeologický a stavebně historický průzkum provedený roku 1993 identifikoval čtyři základní stavební fáze hradu. V nejstarší fázi z přelomu 13. a 14. století vznikl jednoduchá hrad ve tvaru nepravidelného oválu o osách 22 a 32 m. Obvodová hradba o síle 1,9 m ukončená ochozem a cimbuřím se střílnami je dodnes zčásti dochovaná na severu a východě. Ve druhé fázi na konci 14. století byl při jižním úseku hradby postaven nevelký podsklepený

Polsko
    małopolskie