Židovský hřbitov byl založen v 2. pol. 17. stol. Nejstarší z cca 250 náhrobků jsou z konce 17. stol. Součástí hřbitova je obřadní síň, postavená r. 1889 (arch. Max Freischer) Davidem rytířem Gutmannem. Síň byla v l. 1994-96 opravena a slouží jako muzeum židovské obce. Hřbitov je chráněnou památkou.

Historie nového židovského hřbitova v Tovačově

Židovský hřbitov byl založen v 2. pol. 17. stol. Nachází se zde cca 250 náhrobních kamenů. Nejstarší dochované náhrobky jsou z konce 17. stol. Této židovský hřbitov je v Tovačově již druhým v pořadí. První, starý židovský hřbitov byl založen v 15. stol. krátce po založení židovské obce a byl zničen r. 1643. Na jeho místě je dnes nákupní středisko Jednota. Součástí nového židovského hřbitova je také obřadní síň, postavena r. 1889 podle návrhu významného architekta Maxe Fleischera (1841-1905) v novorenesančním stavebním slohu. Štít budovy zdobí kamenný reliéfní erb průmyslníka a majitele zámku Davida rytíře Gutmanna (1834-1912), který pravděpodobně nechal síň vystavět. Síň sloužila po 2. světové válce jako skladovací prostory. V l. 1994-1996 byla ...